a

Hem

Kundcase

Tjänster

b

Blogg

Om oss

v

Kontakta oss

Tre smarta AI-verktyg på jobbet

I en värld där teknik ständigt omformar våra arbetsmetoder, framträder artificiell intelligens (AI) som en banbrytande kraft.

Jag spelade nyligen ut TV-spelet Horizon Forbidden West, en uppföljare på Horizon Zero Dawn, som utspelar sig i en postapokalyptisk värld ca tusen år från nu där människan inte längre är den dominerande arten. Från den moderna eran återstår endast djurliknande robotar, som lever bland de övervuxna ruinerna av vad som en gång var storslagna städer.

Spelet utforskar de risker och moraliska dilemman som kan uppstå när mänskligheten blir för beroende av och förlitar sig för mycket på avancerad teknologi som AI.

Tack och lov är endast detta en fantasivärld. I verkligheten används AI för att förbättra och effektivisera processer, inte för att skapa autonoma maskiner som tar över världen. Men många känner sig ändå tveksamma till ställningen gällande AI. Varför är det så?

Kanske bottnar känslan i bristande kunskap om vad AI är och hur det fungerar. Kommer AI:n ta våra jobb ifrån oss? Kommer AI samla in, använda, och eventuellt missbruka personlig data?
Jag önskar jag satt på alla svaren men tyvärr, jag är lika förvirrad som du. Faktum är att ingen vet hur AI:n kommer utvecklas närmsta åren. AI-tekniken växer i rasande fart, och nya genombrott sker kontinuerligt. Det är svårt att förutse exakt vilka nya innovationer eller tekniker som kommer att framträda.

Det enda vi kan göra är att försöka, så gott det går, att hänga med i svängarna och se fördelarna och det positiva med AI just nu. För som citatet vi börjat bli matade med lyder “-AI kommer inte ta ditt jobb, men någon som kan och använder AI kommer göra det”.

AI är här för att stanna. Börjar du använda dig mer av AI som verktyg idag, är du fortfarande i framkant jämfört med många andra. Och det är en väldigt rolig resa när du börjar utforska AI-världens alla möjligheter.

I det här inlägget kommer jag lista tre enkla och smarta AI-verktyg som lär underlätta din vardag, på jobbet eller privat, you choose!


1. Chat GPT (såklart)

Du har med stor sannolikhet hört talas om ChatGPT nu, som blivit populärt över hela världen. Det är sjukt hur det snabbt fick över 100 miljoner användare på bara tre dagar när det släpptes för allmänheten i slutet av 2022, men såhär i efterhand är jag inte förvånad.

Kort och gott är ChatGPT en AI, som kan prata och svara som en människa, eller som en supersmart chattrobot helt enkelt.

Den har lärt sig miljontals av texter från nätet, och kan därför svara på frågor, hjälpa till att skriva uppsatser, programmera, skapa bilder eller inlägg till sociala medier, planera kurser, hjälpa med läxor och mycket annat.

Saker som vanligtvis tagit oss timmar att göra research på och få ner i text ger ett massivt tidsbesparande från ChatGPT som hittar informationen åt oss och får ut texten på bara några sekunder, bara du lär dig hur du ska ge den rätt prompts då den förstår dig korrekt, något du lär dig med tiden ju mer du sitter i programmet.

Trots att ChatGPT kan skriva likt en människa, är det viktigt att komma ihåg att AI:n inte tänker eller känner på riktigt. Den imiterar bara mänskligt språk genom vad den har lärt sig från den information det fått träna på. Det betyder alltså att svaren ibland kan vara felaktiga. Så även om AI:n är bra på många sätt, är det fortfarande viktigt att tänka själv, vara lite källkritisk och göra om texterna du får ut till dina egna!

Om jag använt ChatGPT för det här inlägget? Ja. Jag hade ingen aning om hur jag skulle på ett kortfattat och konkret sätt, förklara den storslagna omfattande handlingen av mitt Horizon-spel som inledning till det här. Tack ChatGPT!


2. Leonardo (AI-bilder)

Leonardo gör det lätt att skapa AI-genererade bilder bara genom en textbeskrivning du gör. Du använder deras app direkt i din webbläsare och vad jag testat och sett kan den skapa otroligt imponerande bilder.

Med ett gratiskonto får du 150 credits dagligen, vilket är tillräckligt för att skapa ungefär 70-80 bilder per dag. Med Leonardo behöver du inte längre köpa av diverse stockbilder för dina ändamål, eftersom du kan skapa de bilder du vill ha med några enkla inställningar och en klar beskrivning.

Tänk på: Vill du skapa bilder för ditt företag är det alltid bäst att anlita en professionell fotograf som kommer ut till er på plats. Kunderna vill se er och bilder från era uppdrag och verksamhet!


3. Whisper Web (AI-genererade texter från video)

Whisper Web är ett AI-baserat verktyg som transkriberar tal till text direkt i din webbläsare.

Föreställ dig att du har en ljudupptagning eller en video som behöver textning. Med Whisper Web kan du enkelt omvandla de talade orden till skriven text, som en blixtsnabb sekreterare som kan skriva ned allt som sägs. Hur smidigt som helst!

Whisper Web kan även hantera olika accenter och dialekter, och programmet filtrerar bort bakgrundsljud för att tydligt fånga det som sägs.

Detta är en stor tidsbesparare när du tex behöver texta av från föreläsningar, möten, eller skapa undertexter till videor. Med Whisper Web kan du göra allt detta!

Det är viktigt att komma ihåg att medan AI kan underlätta och förbättra många aspekter av vårt arbete och vardagsliv, ersätter det inte mänsklig kreativitet och kritiskt tänkande. Istället bör AI ses som ett kraftfullt verktyg som, när det används ansvarsfullt, kan hjälpa oss att nå nya nivåer i både våra professionella och personliga strävanden.

Lycka till i ditt skapande!

FÖRFATTARE

Marita Rönnlund

Marita började sin fotografiska resa under gymnasiet och har närmare 10 års erfarenhet som frilansande fotograf.
Maxa din närvaro på sociala medier

Maxa din närvaro på sociala medier

Vill du få ut det bästa möjliga av din marknadsföringsbudget på sociala medier? Då har du hittat rätt! Här kommer några användbara tips för att lyckas på de plattformar som vi alltid har i jackfickan. Bygg ett starkt varumärke Många tror att sociala medier bara...

Lyft din marknadsföring med livesändningar

Lyft din marknadsföring med livesändningar

Några praktiska tips på hur du kan använda vår livestudio för att boosta din marknadsföring. I den digitala världen är det viktigare än någonsin att sticka ut. Livesändningar är ett kraftfullt verktyg för att förbättra kommunikationen både internt och externt. De ger...

Influencer Marketing

Influencer Marketing

Influencer Marketing -Den rätta framgångsformeln i digital marknadsföring?Samarbete mellan matprofilen Nazuk Turdieva och Piteortens Chark med fokus på Pitepalt. Kampanjperiod: December 2023 Plattform: Instagram Content: En reel, ett inlägg + två stories. Vår kund...

De 4 bästa sätten att vinna kunder under lågkonjunktur

De 4 bästa sätten att vinna kunder under lågkonjunktur

Utmaningar och möjligheter i ekonomiskt svåra tider Vi befinner oss i en tid då Sverige upplever en avsevärd ökning av företagskonkurser, med nivåer som inte varit aktuella sedan slutet av 90-talet. Denna trend påverkar allt från nystartade företag till specifika...

De 7 vanligaste frågorna inom digital marknadsföring

De 7 vanligaste frågorna inom digital marknadsföring

När vi är ute och håller föreläsningar och workshops om digital marknadsföring stöter vi ofta på samma frågor. Ibland ställs frågorna på olika sätt, men det går ändå att koka ned det till en kärna på ett antal frågor, som vi nu tänkte lyfta och besvara här!...

Effektiva lärdomar från våra workshops om marknadsföring

Effektiva lärdomar från våra workshops om marknadsföring

Peppen är verkligen svårslagen efter den oförglömliga workshopen om digital marknadsföring i pittoreska Arvidsjaur! Det var riktigt trevligt och givande att få tillbringa tid tillsammans med så passionerade hantverkare och företagare från Sámi Duodji...