...
Förstå E-E-A-T: Erfarenhet, Expertis, Auktoritet och Tillförlitlighet i SEO

Hur ser man till att ens innehåll inte bara märks, utan också anses vara trovärdigt och pålitligt? Är det ens viktigt, i den tidsålder av information som vi lever i?
Svaret är ja. Välkommen till världen av E-E-A-T – fyra komponenter som kan förvandla ditt innehåll från bra till fantastiskt. Låt oss dyka ned i detta viktiga SEO-begrepp och upptäcka hur det kan förhöja ditt innehåll.

Vad är E-E-A-T?

E-E-A-T är en granskningsmetod som Google använder för att ta reda på hur trovärdig och autentisk din sajt och dina skribenter är, utifrån det innehåll som webbplatsen innehåller. Det står för Erfarenhet – Expertis – Auktoritet – Tillförlitlighet. Begreppet var tidigare endast E-A-T, men erfarenhet lades till som ytterligare en komponent under 2022. 

Google har nyligen släppt en uppdatering där E-E-A-T förmodas vara ännu mer relevant, så det är viktigare än någonsin att få koll på, för att säkerställa att ens webbplats och innehåll följer den standard som E-E-A-T satt.

Erfarenhet

Erfarenhet handlar om i vilken grad skribenten faktiskt har upplevt eller interagerat med det ämne hen skriver om. När någon har personlig erfarenhet av ett ämne, en tjänst eller en produkt blir deras åsikt mer legitim och trovärdig. Det är skillnaden mellan att läsa en bokrecension från någon som har dykt djupt ner i bokens sidor jämfört med någon som bara har skummat igenom omslaget. En träffsäker metod för att höja känslan av erfarenhet på din webbplats är att inkludera kundomdömen eller testimonials. Genom att låta riktiga användare/kunder dela med sig av sina upplevelser stärker du din webbplats trovärdighet. Dessa kommer med fördel från verifierade köpare. 

Om du exempelvis recenserar en produkt är det bra om du tar med en bild på produkten som du själv har tagit, då det höjer känslan av erfarenhet.

TIPS FRÅN PICKNICK

Expertis

Detta fokuserar på skribentens kunskap och färdighet inom sitt ämnesområde. En läkare som skriver om medicinska ämnen bedöms ha högre expertis än en person som bara har gjort grundläggande forskning online. En central komponent i expertis är att innehållet attribueras till en författare och att man länkar vidare till dennes författarsida. (länk till författarsida)

Uppmuntra skribenter att inkludera sina kvalifikationer, som relevant utbildning eller arbetslivserfarenhet, i sina profiler eller författarbiografier.

TIPS FRÅN PICKNICK

Auktoritet

Auktoritet rör webbplatsens övergripande rykte och erkännande inom sitt fält. Är webbplatsen känd för att ge pålitlig information? Hur bygger man upp auktoritet för ens webbplats? Ju fler andra betrodda webbplatser som har hänvisat till din webbplats som en tillförlitlig källa, desto större auktoritet bedöms den ha. Det tar tid att bygga auktoritet, och det finns väldigt få genvägar.

Sträva efter att få naturliga länkar från betrodda webbplatser och skapa gästinlägg på branschledande plattformar för att stärka din webbplats auktoritet. Håll ständigt ögonen öppna för samarbeten med relevanta webbplatser!

TIPS FRÅN PICKNICK

Tillförlitlighet

Tillförlitlighet bedömer huruvida informationen på din webbplats är korrekt och pålitlig. Har du granskat dina källor noggrant? Är ditt innehåll stödd av pålitlig forskning? Använd pålitliga källor i den mån det är möjligt. Man kan se tillförlitlighet som en samarbetspartner med auktoritet, då de göder varandra när de används rätt – allra helst i samarbete med andra webbplatser.

Se till att alltid referera till trovärdiga källor när du presenterar fakta, och var försiktig med att göra obefogade påståenden.

TIPS FRÅN PICKNICK

FÖRFATTARE

Viktor Lindvall

Viktor Lindvall är en utbildad digital strateg med flerårig erfarenhet inom marknadsföringsbranschen.
De 7 vanligaste frågorna inom digital marknadsföring

De 7 vanligaste frågorna inom digital marknadsföring

När vi är ute och håller föreläsningar och workshops om digital marknadsföring stöter vi ofta på samma frågor. Ibland ställs frågorna på olika sätt, men det går ändå att koka ned det till en kärna på ett antal frågor, som vi nu tänkte lyfta och besvara här!...

Lärdomar från vår workshop om digital marknadsföring

Lärdomar från vår workshop om digital marknadsföring

Peppen är verkligen svårslagen efter den oförglömliga workshopen om digital marknadsföring i pittoreska Arvidsjaur! Det var riktigt trevligt och givande att få tillbringa tid tillsammans med så passionerade hantverkare och företagare från Sámi Duodji...

Variation inom SEO

Variation inom SEO

När det kommer till SEO finns det mycket som många upplever luddigt, och det är inte så konstigt. Eftersom hela branschen är byggd på ett stort antal mer eller mindre osynliga regler som ständigt förändras är det fullt förståeligt att det känns svårt att greppa. Ju...

Observationer från Svenskarna och Internet 2023

Observationer från Svenskarna och Internet 2023

Inledning Det har hänt igen. En av de, inom svensk marknadsföring, mest citerade rapporterna har släppts – Svenskarna och Internet 2023 är här! För alla som sysslar med digital marknadsföring är det omöjligt att missa, då den årliga guldgruvan av relevant nationell...

Varför ALLA företag behöver en hemsida

Varför ALLA företag behöver en hemsida

Hej kära läsare, kul att du är här! Häng med på vad som förhoppningsvis blir en upplysande resa genom den digitala labyrinten, där vi utforskar hemsidors hemligheter, den magiska kraften av SEO och SEM, och avslöjar hur ditt företag kan glänsa i detta strålkastarljus...

AI i Digital Marknadsföring

AI i Digital Marknadsföring

I en digital tidsålder, där teknik ständigt förändras och utvecklas, står AI (artificiell intelligens) i främsta ledet som en game changer inom många industrier, inklusive digital marknadsföring. Med Picknick Media utforskar vi hur man bäst kan dra nytta av AI, vad...